Keramiikkakellari – Historia

Keramiikkakellari aloitti toimintansa Helsingissä Taidehallin viereisessä korttelissa Nervanderinkadulla vuonna 1997. Tuolloin se oli nimeltään Keramiikkakellari K&K Oy. Keramiikkakellari sijaitsi osittain kellaritiloissa, josta sen nimikin sai alkunsa. Perustajajäseniä olivat ystävykset Katja Hepo-oja ( o.s.Kosonen) ja Katriina Vilkman (o.s. Pöyry ), jotka kumpikin valmistuivat keramiikka-alan artenomeiksi Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta v. 1997.
Aluksi Keramiikkakellarissa tehtiin jonkin verran tilaustöitä sekä järjestettiin keramiikkakurrsseja harrastuksesta innostuneille lapsille ja aikuisille. Samoihin aikoihin kehiteltiin myös erilaisia lahja- ja koriste-esineitä ensin joulumyyjäisiin jo vuonna -97, jossa mm.enkelit saivat niin hyvän vastaanoton, että tuoteperheeseen kehiteltiin lisääkin esineitä. Työtä oli kasapäin, ja onneksi kummankin puolisot, sisaret ja vanhemmat sekä ystävät olivat tukena ja turvana. Katriinan sisko Marika Pöyry myös teki mm.hienoja huovutettuja somisteita ja osallistui monille messuille.
Erilaisia pääsiäisnoitia, kanoja ja munia suunniteltiin ja valmistettiin seuraavana keväänä. Rekolan koululla Vantaalla teetettiin oppilailla seinäreliefi paperisavesta. Kesällä kokeiltiin torimyyntiä Kauppatorin iltatorilla. Erilaisia tilaustöitä tehtiin ja kursseja kokeiltiin. Lapsille järjestetyt kesäkurssit saivat suuren suosion. Myös Pandan lakumainos tehtiin Keramiikkakellarissa ja Katja ja Kati saivat osallistua lavastuksen tekoon ja itse mainokseenkin.
Syksyllä -98 Keramiikkakellari oli ensimmäistä kertaa Forma-messuilla esittelemässä tuotteitaan, ja sai sitä kautta lukuisia jälleenmyyjiä Suomesta. Forma-messut ovatkin kuuluneet monen vuoden ajan Keramiikkakellarin tärkeimpiin messuihin, joiden avulla tuotteet saivat tunnettavuutta ympäri Suomen ja hieman myös muissa EU-maissa kuten Ranskassa , Englannissa, Italiassa ja Saksassa.
Forman lisäksi Keramiikkakellari on myynyt tuotteitaan erilaisissa joulumyyjäisissä esim. Wanhan sataman Naisten Messuilla, Vanhan ylioppilastalon myyjäisissä Helsingissä sekä Espoon kulttuurikeskuksen myyjäisissä, Pääsiäismarkkinoilla Hämeenlinnassa, Osaava Nainen- messuilla Turussa, Kangasniemen kunnantalon pääsiäistapahtumassa sekä Pajan myymälässä ensin Helsingissä ja nykyisin Kangasniemen Luusniemellä.
Keramiikkakellarin tuotemerkillä kulkevia esineitä Katriina ja Katja suunnittelivat ja kehittivät sekä yhdessä että erikseen. Uusia tuotteita ja tuoteryhmiä ideoitiin yhteistuumin. Suunnittelu ja kokeilut kävivät yleensä sutjakkaasti, kun keraamikot ehdottelivat ja testasivat eri muotojen ja värien yhdistelyjä ja erilaisia pintakäsittelyjä. Osa tuotteista, kuten ylioppilaskoristeet ja rippikakkukoristeet ovat syntyneet asiakkaiden toiveista. Suurin osa suunnitelluista tuotteista on edelleen tuotannossa. Toki tuotteissa tapahtuu koko ajan pientä muuttumista värien ja koristeiden osalta sekä myös itse muodoissa. Vuodesta 2002 Katja Hepo-oja on jatkanut tuotekehittelyä ja uusien suunnittelua sekä valmistusta, kun Katriina Pöyry päätti tuolloin myydä osuutensa yrityksestä.
Keramiikkakellari muutti vuonna 2004 Kangasniemelle Katja ja aviomies Petri Hepo-ojan perheen mukana. Perheelle kun löytyi Kangasniemen Luusniemeltä juuri sopiva kotipaikka ja yrityksellekin kunnolliset toimitilat entisen maatilan talousrakennuksesta samassa pihapiirissä. Iso remontti teetettiin ulkorakennukseen, jotta tilat saatiin tuotantokuntoon. Tuotanto ja suunnittelu on jatkunut välillä laajempana, välillä suppeampana osittain perheen neljän pienen lapsen ehdoilla. Forma-messuilla Keramiikkakellari on käynyt nykyään vähän harvemmin, mutta myy toki edelleen keramiikkaa myös lahjatavara- ja muille jälleenmyyjäliikkeille. Uutuutena markkinoinnin saralla on Keramiikkakellarin nettisivuilla toimiva Galleria, joka on samalla verkkokauppa. Lisäksi kotisivuille on Kuvagalleriaan laitettu erilaisia tuote- ja messukuvia.
Tänä päivänä keramiikan tekeminen jatkuu entiseen tapaan ja uutta kehitellen. Kangasniemellä toimiessaan Katja on ollut taiteilijavieraana Beckerin ja Kalliolan kouluilla keväällä 2006 Etelä-savon taidetoimikunnan Eletään yhdessä projektin tiimoilta. Tuolloin tehtiin kummallekin koululle seinäreliefit ja koulujen lapset tekivät niihin savesta omat palasensa. Keramiikkakellarissa järjestetään myös Kangasniemen Puulan seutuopiston savikursseja aikuisille ja lapsille, joissa Katja on ohjaajana. Myös seutuopiston lasten taidekoulussa hän opettaa saven käsittelyä, ja pajallaan järjestää myös tilauksesta saviopetusta erilaisille ryhmille.